Славні традиції родини Терещенків

2020-03-04

Славні традиції родини Терещенків

Працівники центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика продовжують знайомити слухачів культурно-мистецького факультету «Університету третього віку» територіального центру соціального обслуговування населення, з родинами, котрі відіграли знакову роль в історії становлення меценатства в Україні. Черговий захід був присвячений життю та діяльності славної династії Терещенків, для котрих потреба віддати, поділитися, подарувати своє власне, найдорожче було не лише модно й престижно, але й життєво важливо. Імена цих благородних доброчинців в роки радянської влади були не тільки забуті, але й навмисно замовчувалися. Вже у незалежній Україні «біла пляма» навколо цієї родини поволі розчиняється і крізь її рвані пасма вгадується фантастична київська епоха кінця 19 – початку 20 століття, яка створила Терещенків та яку продовжили творити вони.

Порівняно за короткий час Терещенки стали відомими в Російській імперії промисловцями й землевласниками. Насамперед,це стосувалося Миколи (Ніколи) Артемійовича, якому судилося стати найзаможнішим представником, засновником тих традицій, якими керувалися наступні покоління. Провідний бібліотекар відділу обслуговування Ніна Бородавка ознайомила присутніх з підприємницькою, громадською та благодійною діяльністю Терещенків. Розповідь ведучої супроводжувалась відеопрезентацією «Родина Терещенків – видатні меценати». На великому екрані були продемонстровані храми, лікарні, притулки, навчальні заклади Києва та Глухова, зведені на кошти родини меценатів. Розмах доброчинної діяльності Терещенків вражає! Традиційно всі подвижники роду віддавали вісімдесят відсотків своїх прибутків на благодійність.

Київські музеї також завдячують своїми колекціями здебільшого Терещенкам, а особливо доньці Ніколи Варварі Терещенко та її чоловіку Богдану Ханенку. Усе своє життя подружжя збирало найкращі твори західного та східного мистецтва. Їх колекція склала основу нинішнього Національного музею мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків. Подружжя переймалося проблемами розвитку культури і більшість власних коштів вкладало саме в її розвиток. Багатогранність їх художніх інтересів і, водночас, глибина занурення унікальні. Затяті колекціонери залишили нам у спадок надзвичайну історію розвитку людства та України у вигляді цінних предметів мистецтва. Із найбільш цікавими сторінками біографії Варвари та Богдана Ханенків присутніх ознайомила провідний методист бібліотеки Наталія Мусієнко. Присутні переглянули світлини Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків, котрий є особливою гордістю сучасного Києва та України.

Присутні з неабияким зацікавленням слухали розповідь. Учасник заходу Олександр Кравченко поділився своїми враженнями від перебування у місті Глухові, а Леся Ченокал розповіла, що неодноразово бувала у Видубицькому монастирі, відвідувала могилу подружжя Ханенків.

Завершився захід розповіддю працівників бібліотеки про нащадка славної родини Терещенків онука Миколи Артемійовича – Михайла Івановича, який, очоливши велику промислову імперію сім’ї, через лихоліття війни та революції, втратив усе, але спромігся почати своє життя з чистого аркуша і, перебуваючи в еміграції, стати одним з найвпливовіших фінансистів світу.


Кiлькiсть переглядiв: 86