Працівники публічних бібліотек Лубенщини стають фактчекерами

2020-06-30

Працівники публічних бібліотек Лубенщини стають фактчекерами

Лубенська центральна районна бібліотека імені Володимира Малика стала учасником тренінгу "Використання інструментів медіаграмотності у роботі публічних бібліотек під час інфодемії", що відбувся у Лубнах 23 – 24 червня 2020 року.

Понад 20 працівниць публічних бібліотек вчилися аналізувати, розбирати, спростовувати недостовірну та поширювати наукову інформацію серед користувачів. А на третій день навчання провели стратегічну сесію, у ході якої опанували інтерактивну методику форум – театру для інформаційної безпеки та фактчекінгу і спланували марафон подальших заходів.


Навчання провели досвідчені тренерки з медіаграмотності від Міжнародного благодійного фонду «Академія Української Преси» Олена Бурім та Ірина Цеба. Запросили у якості спікера і місцевих експертів та лідерів думок. Зокрема, лікар структурного підрозділу КП "Полтавський обласний наркологічний диспансер Полтавської обласної ради" в м. Лубни Антон Смагін, поділився власним досвідом фактчекінгу, яким він займається у вільний час, усвідомлюючи важливість донесення правдивої інформації про коронавірус задля зменшення наслідків від поширення пандемії.

По атмосфері заходу відчувалося, що всі дуже скучили за офлайн спілкуванням та активним навчанням. І дуже приємно, що звучало багато відгуків, про те, що бібліотекарі будуть поширювати отримані знання і навички серед своїх користувачів. У соціальній мережі «Фейсбук» директорка Лубенської центральної районної бібліотеки ім. Володимира Малика Валентина Сьомак коментує про важливість такої роботи серед бібліотекарів: «Працівникам бібліотек, які постійно працюють з користувачами і потребують відповідей на безліч питань необхідно самим добре відрізняти справжню інформацію від фейкової. Тому включилися без роздумів у проєкт».

Учасниками тренінгу також були Лубенська міська бібліотека для дорослих ім. В.Леонтовича, КЗ "Центральна сільська бібліотека Засульської сільської ради", дитячі та шкільні бібліотеки міста і району. Тренінг відбувався у рамках проекту «Форум – театр на протидію інфодемії: інноваційний засіб у роботі публічних бібліотек малих міст Полтавської і Київської областей» при підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.


Кiлькiсть переглядiв: 88