Щедрий спадок князя Володимира

2020-07-27

День хрещення Київської Руси-України, відзначається щороку 28 липня — в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі. Володимир Святославич (Володимир І, Володимир Великий, Володимир Святий; після хрещення – Василій, великий князь Київський (бл. 960 ‒ липень 1015), один із найяскравіших політичних діячів європейського масштабу, який завершив процес формування території київської держави. Десятинна церква, Софія Київська, Національний герб, релігія… Князь Володимир Святославович заповів нам щедрий спадок. За життя та діла князя Володимира християнська церква приєднала до лику Святих та нарекла «рів¬ноапостольним», тобто рівний апостолам за значенням своєї місії.


Князь Володимир знакова постать і для нашого міста. Саме за його указом 988 року Лубни були засновані, як одна з фортець Посульської оборонної лінії, для захисту південних кордонів Київської Русі від нападів степових завойовників. Ось як літопис передає ці події: «…І сказав Володимир: «Се недобре є, [що] мало городів довкола Киє¬ва». І став він городи зводити по Десні, і по Остру, і по Трубежу, і по Сулі, і по Стугні. І став він набирати мужів ліпших із словен, і з кри¬вичів, і з чуді, і з в'ятичів, і ними населив він городи, бо була війна з печенігами. І воював він із ними, і одолівав їх...». 1988 року на розі вулиць Ярослава Мудрого і проспекту Володимирського було встановлено пам’ятник тисячоліттю заснування міста (скульптор А.С.Чаркін, архітектор Г.Шохов). Постать воїна Київської Русі співзвучна з образом князя Володимира.
Життю і діяльності Володимира Великого присвячено багато творів історичної та художньої літератури з якими можна ознайомитись, завітавши до центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика.


Кiлькiсть переглядiв: 87