З бібліожиття Лубенщини

2020-09-14

З бібліожиття Лубенщини

Нинішній рік підготував для всіх нас глобальний виклик у вигляді COVID -19, що стрімко поширився світом і змусив людство адаптуватися до життя в абсолютно нових реаліях. Розгубленість перших днів вже в минулому, а з позицій сьогодення чітко простежується закономірність: бібліотеки, які добре оснащені технічно, де працюють кваліфіковані кадри, швидко адаптувалися до роботи в онлайн-просторі. Складніша ситуація склалася у сільських книгозбірнях, де відсутній доступ до мережі Інтернет. Аби озвучити інноваційні процеси в роботі, виявити проблемні питання та намітити шляхи оновлення в діяльності, бібліотечна спільнота району зібралася на день професійного спілкування «Бібліо Життя Лубенщини».


Розпочала фахове спілкування Валентина Сьомак, директорка Лубенської ЦБС, яка у своєму виступі зазначила, що: «Національний карантин вніс корективи у бібліожиття наших книгозбірень. Ми набули унікального досвіду: навчилися адекватно реагувати на потужні виклики і перебудували свою діяльність у відповідності з ними. Дистанційна робота дала нам багато нових навичок та компетенцій, а ще унікальний досвід потужної комунікації з віддаленими користувачами». Також Валентина Іванівна акцентувала увагу на тому, що сучасні процеси децентралізації, які відбуваються у державі, вимагають нових пріоритетів у роботі бібліотек. Зробити крок до змін – це єдиний шанс сільських книгозбірень стати дійсно інформаційними центрами місцевої громади.

З нововведеннями, які стосуються майбутніх місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня 2020 року, присутніх ознайомила начальник відділу з правопросвітництва Лубенського місцевого центру з надання БВПД Лілія Ширстова. Фахівець детально зупинилася на змінах до Виборчого кодексу, а також кожна бібліотекарка отримала роздатковий матеріал з даної теми.

Питання коригування форм та методів проведення соціокультурних заходів висвітлила у своєму виступі провідна методистка Наталія Мусієнко. В нових реаліях роботи в пріоритеті повинні бути камерні заходи та, доки дозволяють погодні умови, проведення їх на відкритих майданчиках. Також увазі присутніх було презентовано матеріали для підготовки у сільських філіях Дня інформації на актуальну тему сьогодення «Енергозбереження у власному домі».

Власним досвідом з опанування сучасних онлайн-ресурсів поділилися Вікторія Яценко (Духівська СБФ) та Лариса Павлунік (Березотіцька СБФ), а бібліотекарка відділу обслуговування ЦРБ імені В. Малика Лариса Гончарук, ознайомила колег з інноваційними творчими формами роботи з користувачами-дітьми.

Низку консультацій та рекомендацій з питань ведення первинної документації, зонування бібліотечного простору, висвітлення інформації на блогах, постійного оновлення новинного контенту у соціальній мережі та організації роботи з фондом надали методистка Лідія Іваненко та провідна бібліотекарка відділу комплектування Ольга Михлик.

У ході професійного спілкування були озвучені і проблемні моменти. Найбільшою турботою сільських бібліотекарок є необхідність у подоланні цифрової нерівності між бібліотеками, а саме: забезпечення кожної сільської книгозбірні комп’ютерною технікою, швидкісним Інтернетом, сучасними гаджетами для розвитку каналів електронної комунікації з користувачами. Сьогодення ставить перед бібліотеками нові вимоги, тож наше завдання бути готовими до їх виконання.












Кiлькiсть переглядiв: 49