Королева детективного жанру

2020-09-15

Королева детективного жанру

15 вересня виповнюється 130 років від дня народження Ага́ти Ме́рі Клари́сси Крі́сті. Ім’я англійської письменниці навряд чи потребує представлення серед численної когорти шанувальників детективного жанру в усьому світі. Варто його лише промовити і серце читача завмирає в очікуванні чогось незвичайного, захоплюючого, інтригуюче-вишуканого, майже завжди непередбачуваного.

Агата була молодшою дочкою в сім'ї Міллер, дівчина отримала гарну домашню освіту, зокрема, музичну і тільки страх перед сценою завадив їй стати музикантом. Юна Агата Крісті під час Першої світової війни працювала медсестрою в госпіталі, і була впевнена, що це – одна з найкорисніших професій у світі. Також у майбутньої письменниці був досвід роботи фармацевтом в аптеці. Цей факт біографії Крісті наклав значний відбиток на її творчість: більше 80 вбивств у її творах були здійснені за допомогою отруєння. Агата Крісті була одружена двічі, від першого чоловіка вона народила дочку Розалінду. У 1930 році, на розкопках в Урі (Ірак), письменниця познайомилася зі своїм майбутнім другим чоловіком: археолог Макс Маллоуен був молодший Крісті на 15 років.


100 років тому світ побачив її перший роман «Таємнича пригода в Стайлсі». Загалом перу письменниці належить понад 80 детективних романів та збірок оповідань, 19 п'єс і 6 романів, написаних під псевдонімом Мері Вестмейкот. Книги Агати Крісті надруковані 103 мовами світу. Близько мільярда примірників її творів продано англійською мовою, іще один мільярд – у перекладі. Вона - один з найпопулярніших авторів усіх часів. За кількістю перевидань її книги поступаються лише Біблії та творам Вільяма Шекспіра. Читача в романах Агати Крісті приваблює захоплюючий і динамічний сюжет, майстерне володіння детективною інтригою, психологічною достовірністю. Письменниця жодного разу не зробила темою своїх романів злочини сексуального характеру. На відміну від сучасних детективів, в її творах практично немає сцен насильства, калюж крові та брутальності. Обґрунтування розгадки таємниці злочину, інтелектуальна наповненість книг англійської письменниці цілковито дозволяє вважати їх вірними традиціям англійського інтелектуального психологічного детективу, джерела якого витікають з початків ХХ сторіччя і пов’язані з іменами Е. По, У. Коллінза, А. Конан-Дойля, Честертона.

У Лубенській центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика довгий час були лише книги з окремими романами Агати Крісті. Приємно повідомити всім шанувальникам детективного жанру, що нещодавно нам надійшло в дарунок 11 томне видання творів улюбленої письменниці. Тож запрошуємо відвідати бібліотеку та прочитати книги Агати Крісті.




Кiлькiсть переглядiв: 77