• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини бібліотеки

Вийшов квітневий, тематичний випуск щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник»

Шановні друзі, колеги, партнери!

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області повідомляє про те, що вийшов черговий електронний варіант щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник».

Квітневий номер – це тематичний спеціальний випуск видання. У випуску до уваги читачів новини, коментарі, роз’яснення чинного законодавства, що стосуються протидії поширення корона вірусу в Україні.

У рубриці думка експерта консультують очільник Департаменту охорони здоров’я області Віктор Лисак про те ситуація з захворюванням в регіоні, новації у роботі та як убезпечити себе від захворювання. Очільниця Шевченківського відділу ДРАЦС Тетяна Водяник розповідає про особливості здійснення реєстрації шлюбу в умовах карантину.

Особливості режиму надзвичайного стану та надзвичайної ситуації, захисту прав працівників в умовах карантину, як виплачуються лікарняні, як оформити спадщину в умовах карантину, яка відповідальність передбачена за порушення умов карантину, як заповнити декларацію завдяки урядовим сайтам. Про ці та інші питання консультують фахівці системи БПД області.

Серед постійних рубрик видання: земельні та громадські радники інформують, сторінка регіонального представника Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

Також можна ознайомитися із зразками документів, переглянути медіа галерею з найбільш знаковими подіями у роботі системи БПД та партнерів.

З випуском щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник» можна ознайомитися тут.

https://docs.google.com/presentation/d/16YQFZm02RR7hfApl6Nr- ih50FPDngZM79e0_Sw0BDc4/mobilepresent?slide=id.g719f28b7aa_2_87

Приємного читання!


Лубенський Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує, що робити, якщо затримали за порушення карантину: алгоритм дій поради адвоката.

Початком введення в дію карантину, правоохоронні органи доволі активно реагують на порушення громадянами вимог постанови Кабінету Міністрів України № 211 та одразу намагаються притягнути порушника до адміністративної відповідальності та навіть затримують осіб.

Основні вимоги Кабінету Міністрів України:

- перебувати у громадських місцях у вдягнених засобах індивідуального захисту (респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлені самостійно). Зауважимо, що на даний час в Україні не визначені відповідні медичні критерії та не прийняті нормативно-правові акти, які б встановлювали загальний вид та характеристику таких засобів індивідуального захисту. Наприклад, людина перебувала у громадському місці з високо піднятим коміром светра, який щільно прилягав до обличчя та був натягнутий майже до очей – справа закрита, у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.

«Таким чином, якщо у працівників поліції виникнуть питання щодо самостійно виготовленого засобу індивідуального захисту та останні побачать порушення вимог законодавства в ньому, обов’язково слід зазначити в письмових поясненнях до протоколу, що такий засіб індивідуального захисту відповідає меті його застосування, а саме: недопущення поширення інфекційної хвороби» — зазначає Є.Сабліна.

- перебувати на вулиці з документами, що посвідчують особу. Зауважимо, що затримання за порушення правил карантину може мати місце тільки тоді, коли у особи не має з собою документів.

-переміщуватись групою осіб не більше ніж дві особи, крім випадків супроводження дітей.

Що роботи в разі складання протоколу про правопорушення?

Переконатись, що у правоохоронців ввімкнена нагрудна камера, яка фіксує процедуру складення протоколу.

Вимагати від правоохоронних органів чітко зазначити, яку саме норму постанови Кабінету Міністрів України № 211 порушено.

Обов’язково писати письмові пояснення до протоколу, де вказувати на відсутність умислу на порушення правил карантину та протиправність дій правоохоронних органів.

Наголошувати на наявність при собі документів у разі спроби правоохоронного органу затримати Вас за порушення правил карантину. Зазначати такі відомості у протоколі затримання особи. Зауважимо, що затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення може тривати не більше як 3 години. Якщо ж таке затримання триває більше часу радимо обов’язково фіксувати такі порушення. Також треба пам’ятати, що особистий огляд речей може проводитись уповноваженою особою однієї статі та у присутності двох понятих.

Обов’язково залучати свідків, які можуть спростувати твердження правоохоронного органу про «нібито» вчинення Вами правопорушення. Зазначати дані про таких свідків у протоколі.


«Сільський вісник» у вільному доступі

Ми зараз живемо в режимі онлайн, а останній місяць і працюємо. Різні навчальні та розважальні онлайн платформи, журнали та газети відкривають вільний доступ до своїх ресурсів і - це актуально.

Редакція «Сільський вісник» відкрила також вільний доступ до випусків своєї газети. Тепер кожен має можливість безкоштовно читати «Сільський вісник» в онлайн режимі за посиланням _

www.cib.net.ua

Читайте з користю для себе!


Лубенський місцевий центр з анадання вторинної правової допомоги інформує про скріншот як доказ у суді.

У сучасному світі важко уявити спілкування між людьми без мережі інтернет. Ми обмінюємося інформацією за допомогою Інтерненту, і в цьому є безліч переваг: економія часу, оперативність обміну даних, збільшення кола спілкування, доступність інформації. Проте, як і у реальному житті, в інтернет-контактуванні також трапляються конфліктні ситуації: поширення неправдивих відомостей, написання образ та наклепів, що посягають на честь і гідність людини. Інколи така ситуація набуває особливої гостроти (адже такі неправдиві відомості, частіше всього, є доступними для широкого загалу) і змушує людину звертатися до суду з метою захисту своїх прав та інтересів.

Для доведення факту посягання на честь і гідність особи у мережі інтернет потерпілі подають в якості доказу скріншоти (знімки екрана, які відображають інформацію, що стала причиною конфлікту, в тому вигляді в якому вона є поширеною в інтернеті). Але чи може бути такий доказ належним та допустимим?

У грудні 2017 року в Україні було прийнято зміни до процесуальних кодексів, якими вводиться нове поняття електронний доказ, тобто будь-яка інформація в електронній (цифровій) формі. Наприклад, електронні документи, веб-сайти, повідомлення у Facebook, голосові повідомлення в Telegram, фотографії в Instagram.

Розмежування між письмовими та електронними доказами можна проілюструвати таким прикладом: документ, створений у Word та підписаний електронним підписом, є електронним доказом. Документ, роздрукований, підписаний та відсканований, є копією письмового доказу.

Аналіз практики Верховного Суду свідчить, що електронне листування можна використовувати у доказуванні. Проблеми із доказуванням за допомогою електронного листування можуть виникнути тоді, коли сторони заперечуватимуть належність їм електронних адрес.

Порядок оформлення, подання та дослідження електронних доказів на законодавчому рівні досі не врегульовано. Тому в судовій практиці з цього приводу часто виникають непорозуміння.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 р. №851IV, юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Водночас неналежне оформлення електронних доказів нерідко було підставою для їх відхилення судом.

Процесуальне законодавство України передбачає, що документи (в тому числі докази) можуть подаватися до суду в електронній або паперовій формі. При цьому в першому випадку такі документи скріплюються електронним цифровим підписом (далі — ЕЦП), у другому — власноручним підписом учасника справи (його представника). Отже, електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій ЕЦП.

Виникає питання щодо необхідності ЕЦП у разі подання до суду доказів електронного листування. Сьогодні суди не мають підстав ігнорувати електронні листи, не посвідченні ЕЦП. Водночас зацікавлена сторона може вжити додаткових заходів з метою переконання суду в належності та допустимості таких доказів. Це можна зробити різними способами, наприклад, ініціювати проведення експертизи.


Система БПД призупиняє прийом громадян і надає правову допомогу дистанційно

З 23 березня 2020 року і до завершення карантину система безоплатної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги. У цей період система БПД надаватиме правові послуги дистанційно. Ці заходи передбачені наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 20 березня №128-аг «Про організацію роботи з громадянами на період карантину».


Тимчасова зміна режиму функціонування системи БПД пов’язана із загостренням ситуації щодо поширення коронавірусної інфекції. Для запобігання поширенню COVID-19 в Україні до 3 квітня введено карантин з низкою обмежень.

«Система безоплатної правової допомоги переходить на дистанційну роботу. Ми це робимо задля безпеки здоров’я та життя наших клієнтів і працівників. Дуже просимо людей залишатися вдома. Правову допомогу від держави кожна людина може отримати дистанційно. Для цього система БПД використовує усі доступні нам способи — офіційні вебсайт та сторінки у соцмережах, електронну пошту та телефонний зв’язок», — зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Відповідно до наказу, з 23 березня на час дії карантину призупинено особистий прийом громадян посадовими особами і працівниками Координаційного центру з надання правової допомоги, регіональних та місцевих центрів з надання БВПД. Призупинено також надання адресної безоплатної первинної та вторинної правової допомоги працівниками місцевих центрів.

Безоплатна первинна та вторинна правова допомога надаватиметься із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій та з використанням скриньок для кореспонденції.

Надати необхідні документи можна через спеціально обладнані скриньки для кореспонденції або електронні засоби зв’язку (адреси та електронні пошти місцевих центрів з надання БВПД можна дізнатися на офіційному сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/ ).

Щоб отримати юридичну консультацію або роз’яснення з правових питань:

- зателефонуйте на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103

- поставте запитання у месенджер Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/

- напишіть на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД – https://www.legalaid.gov.ua/ )

- прочитайте правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоріть її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat

- поставте запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД https://www.instagram.com/ualegalaid/?hl=uk

- скористайтеся правничою вікіпедією WikiLegalAid - https://wiki.legalaid.gov.ua

Кожній людині варто памʼятати, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави. Система БПД працює у посиленому режимі, консультує громадян і допомагає вирішити правові питання.

Ми посилили інформаційно-просвітницьку роботу. Інформуємо громадян про їхні права та механізм їх захисту через офіційний сайт та сторінки системи БПД у соціальних мережах, ЗМІ, інформаційні ресурси партнерських організацій.

Переконані, що щоденна праця фахівців системи БПД є надзвичайно важливою в цей час.

Ми допоможемо захистити Ваші права!


Електронний випуск щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник»

Шановні друзі, колеги, партнери!

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області радий Вам повідомити, що вийшов електронний варіант щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник».

Видання має сприяти підвищенню рівня правової освіти населення області, поінформувати про найбільш знакові правові події в Україні та області, роз’яснити актуальні правові питання сьогодення, висвітлювати діяльність системи безоплатної правової допомоги області.

У електронній версії газети читайте інтерв’ю заступниці Міністра юстиції України Валерії Коломієць. Серед постійних рубрик видання: земельні та громадські радники інформують, думка спеціаліста, адвокат консультує, приклади успішного захисту, зміни законодавства, сторінка регіонального представника Уповноваженого Верховної ради з прав людини.

Також читачі зможуть ознайомитися із зразками документів, переглянути медіа галерею з найбільш знаковими подіями у роботі системи БПД та партнерів.

З лютневим випуском щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник» можна ознайомитися тут.

https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vSjhM1FdzvfguYnS7ghdZ_clruUpbpnF2L9qE84mcU2W-W0c1zo9OW_QICXe2E8B8fqla6h0Z9Tcwvy/pub?start=true&loop=false&delayms=30000

http://poltava.legalaid.gov.ua/ua/pres-tsentr/novyny/pravovyi-visnyk

Приємного читання!

Електронний випуск щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник»

Шановні друзі, колеги, партнери!

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області радий Вам повідомити, що вийшов електронний варіант щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник».

Видання має сприяти підвищенню рівня правової освіти населення області, поінформувати про найбільш знакові правові події в Україні та області, роз’яснити актуальні правові питання сьогодення, висвітлювати діяльність системи безоплатної правової допомоги області.

У електронній версії газети читайте інтерв’ю заступниці Міністра юстиції України Валерії Коломієць. Серед постійних рубрик видання: земельні та громадські радники інформують, думка спеціаліста, адвокат консультує, приклади успішного захисту, зміни законодавства, сторінка регіонального представника Уповноваженого Верховної ради з прав людини.

Також читачі зможуть ознайомитися із зразками документів, переглянути медіа галерею з найбільш знаковими подіями у роботі системи БПД та партнерів.

З січневим випуском щомісячної юридично-просвітницької газети «Правовий вісник» можна ознайомитися тут.

https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vTxk0LLiNZcRkpUysv6m5kBzUH3DQHWqZUvv3dkoFAPs-3l_F9QjtvS5EgaqPQqrd8TNG4kCMY3Dg44/pub?start=false&loop=false&delayms=3000&slide=id.g6dfb1eab7a_7_5

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує

Українці можуть отримати безоплатно ліки та медичні вироби, вакцини та сироватки, які держава придбала для них за кошти платників податків. Закупівлі відбуваються як на рівні державних програм, так і коштом місцевих бюджетів. Розкажемо, які ліки, вакцини, медичні засоби ви можете отримати безоплатно і що робити, якщо ви їх не знайшли.

Всі лікарні першою чергою мають закуповувати лікарські засоби з Національного переліку. До Національного переліку увійшли 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин від розповсюджених хвороб, що завдають найбільшої шкоди здоров’ю людей.


ЯК ПЕРЕВІРИТИ НАЯВНІСТЬ ЛІКІВ ВІД НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ХВОРОБ У МЕДИЧНОМУ ЗАКЛАДІ

Перелік наявних у лікарні ліків можна перевірити:

1. На інформаційних стендах в закладах охорони здоров’я

Комунальні та державні медичні заклади мають щотижня оновлювати перелік лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів на інформаційних стендах. Йдеться про усі ліки, медичні вироби і витратні матеріали, закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги.

2. На офіційних веб - сайтах регіональних департаментів та управлінь

Регіональні департаменти та управління охорони здоров’я на своїх сайтах повинні розміщувати інформацію про закуплені державним коштом лікарські засоби та медичні вироби, а також їх розподіл у медичних закладах у конкретному регіоні. Тут також має бути інформація про потреби, стан забезпечення, наявні залишки лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти.

3. У мобільному додатку Ліки Контроль

Отримавши лист призначення, зайдіть у додаток і введіть у поле “ пошук аналогів ” назву препарату або його діючу речовину, яка написана на кожній упаковці трохи дрібнішим шрифтом під торговою назвою ліків. Якщо препарат є у Національному переліку основних лікарських засобів, на екрані внизу буде відповідна позначка.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЛІКІВ З НАЦПЕРЕЛІКУ НЕМАЄ У МЕДЗАКЛАДІ

Якщо призначені вам ліки є у Національному переліку, але в лікарні їх немає, то:

1. Напишіть скаргу. Зразок (форма) скарги є на сайті та у додатку “ Ліки контроль ” http://likicontrol.com.ua/natsionalnyi-perelik-likarskykh-zasobiv/

2. Віддайте заповнену скаргу головному лікарю та направте її у Департамент охорони здоров’я свого міста чи області. Там мають пояснити, чому лікарня порушує чинне законодавство та не забезпечує своїх пацієнтів основними ліками, гарантованими державо.

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів ви можете звернутися до Лубенського центру безоплатної правової допомоги за адресою:

м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (у дворі суду)

Контактний телефон: (МТС) 095 253 66 14,

(05361)77-479 – приймальня.

Електронна адреса: lubny.poltava@legalaid.pl.ua

Соціальна мережа Facebook: www.facebook.com-lubnybpd

Отримати консультацію можна дистанційно через мережу Інтернет за допомогою Skype зв’язку: lubny-bpd

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

10 грудня в Україні – Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Цього дня центри та бюро правової допомоги готові до відвертої розмови з кожним.

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів ви можете звернутися до Лубенського центру безоплатної правової допомоги за адресою:

м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (у дворі суду)

Контактний телефон: (МТС) 095 253 66 14,

(05361)77-479 – приймальня.

Електронна адреса: lubny.poltava@legalaid.pl.ua

Соціальна мережа Facebook: www.facebook.com-lubnybpd

Отримати консультацію можна дистанційно через мережу Інтернет за допомогою Skype зв’язку: lubny-bpd

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). За згаданою «гарячою лінією» можна отримати консультацію з правових питань, дізнатися інформацію щодо актуальних адрес центрів та з’ясувати інші питання функціонування системи надання безоплатної правової допомоги.

ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЦЕВИЙ ЦЕНТР З НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ВТОРИННОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ

Що таке хакатон?

Доступ до правосуддя Хакатон - це дводенний хакатон, присвячений праву, технологій та інновацій. Він призначений для об'єднання розробників, новаторів і натхнених юристів з усього світу. Hackathon - це доброзичливе співтовариство, складні ідеї, важливі ідеї і нескінченне натхнення.

Хто може взяти участь

- юристи;

- дизайнери які шукають нові способи та ідеї про те, як використовувати свої навички;

- розробники які шукають, як змінити світ;

- студенти, стажисти і початківці.

ПРЕСАНОНС

7-8 ГРУДНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ХАКАТОН З ДОСТУПУ ДО ПРАВОСУДДЯ

Координаційний центр з надання правої допомоги спільно з громадською організацією KYIV LegalHackers 7-8 грудня 2019 року проводить Access to Justice Hackathon.

Захід відбудеться на базі правових клубів PRAVOKATOR у Дніпрі, Львові, Києві, Одесі та Харкові.

Запрошуємо юристів, студентів, програмістів, маркетологів, дизайнерів зануритися в атмосферу legaltech.

На Access to Justice Hackathon ви зможете:

- розвинути і втілити ідеї надання юридичних послуг людям, які не можуть дозволити собі оплачувати послуги класичних юристів;

- створити продукти, націлені на захист прав, боротьбу з дискримінацією, булінгом, насильством в сім'ї та іншим;

- придумати альтернативні способи вирішення юридичних проблем, які доведуть, що правосуддя може бути простим і доступним.

Якщо ви зацікавлені в партнерстві, пишіть сюди: kyivlegalhackers@gmail.com

Деталі тут: https://legalhackathon.net/

Реєстрація учасників тут: http://bit.ly/2PWGEgM

Партнерами системи надання БПД у проведенні Access to Justice Hackathon є: Міжнародний фонд «Відродження», Програма USAID «Нове правосуддя» – USAID New Justice Program, Open World Ukraine - програма обмінів усередині законодавчої гілки влади США, лабораторія інноваційного розвитку UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, UNHCR Ukraine – Агентство ООН у справах біженців в Україні.

В рамках проекту «Я маю право» Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує:

21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України.


І якщо ви на день виробів не будете перебувати за місцем вашої реєстрації - заздалегідь потурбуйтеся про те, щоб тимчасово змінити своє місце голосування.


Нагадуємо, що звернутися із заявою про зміну місця голосування слід до 15 липня 2019 року включно.



Даємо корисні посилання, скориставшись якими, Ви можете отримати відповіді на свої запитання:

✔Інформація про позачергові вибори до Верховної Ради України

https://www.cvk.gov.ua/vnd_2019/

✔Державний реєстр виборців

https://www.drv.gov.ua/

✔Зразок заяви про тимчасову зміну місця голосування

https://bit.do/zrazok

✔Адреси та графік роботи органів ведення Державного реєстру виборців

https://bit.do/contactRV



Нагадуємо, Лубенський місцевий центр з безоплатної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (у дворі суду), тел. (МТС) 095 253 66 14, (05361)77-479 – приймальня.

Skype-зв'язок: lubny-bpd


Є запитання? Дзвоніть на наш контакт-центр 0 (800) 213 103. Цілодобово та безкоштовно в межах України.

/Files/images/books inspirational.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 3482